Søg i denne blog

lørdag den 28. august 2010

Sommersyltning

Jeg sprang ud og så skete der ikke mere. Stilhed!
Travle dage her efter ferien - den ene tager den anden.
Torsdag var vi i København. Min husbond og jeg skulle slå et par timer ihjel mens vi ventede på ungerne. Vi besluttede os for Biscaya's tapasbar i Jernbanegade. Her valgte vi en menu med 11 tapas og en dessert, og vi drak god øl til. Maden var anderledes og for os nyt og lækkert. Men der var nogle nitter imellem, fx kartoffelsalat m/tun. Umiddelbart hang pris og kvalitet ikke helt sammen. Tjenerne var effektive til deres job, men næsten for "usynlige" - her manglede lidt personality og stemning... og så kom jeg desværre til at gå på toilettet efter maden - det bør jeg lade være med. Jeg har en overbevisning der siger at toilettets standard sandsynligvis afspejler køkkents hygiejneforhold. Men vi havde et par hyggelige timer. Vi fik hentet ungerne - og min store gut kørte hele vejen hjem. Dejligt at have besøg af sønikke :)

Fredag stod den på aftensalg og disko på hovedgaden. Spiste med min søn og min gode veninde hos vores økologiske slagter, hvor den stod på helstegt grillet okse, kartoffelsalat og salat. Superlækkert.

I dag har det så stået i hygge om lille nevø. Blommeplukning og syltning.

Resultatet taler for sig selv - lækkert:


Både blommer og opskrift kommer fra min lillesøster.

Blommegrød
1,3 kg blommer
5 dl vand
3,5 dl rørsukker
1 hel kanel
½ stang vanillie

Vanillie skrabes ud af stangen og blandes med rørsukker. Alle ingredienserne kommes i en gryde med god plads (det er noget rigtig skidt at få på et keramisk komfur). Koges en 10-20 min. Skummes.

Jævning:
2,5 spsk kartoffelmel
4 spsk vand

Gryden tages af blusset. Jævningen røres godt i grøden. Grøden hældes i skåle og drysses med sukker, så de ikke trækker skind.

Marmelade
500 g blommer
100 g brombær
½ dl vand
Saft af ½ citron
Skal af ½ økologisk citron
500 g syltesukker
atamon

Blommer, brombær, vand og citron skal/saft blandes i en gryde og koger 10 min.
Herefter tilsættes sukker, og det koges yderligere 10 min.
Fjern skum. Tilsæt atamon (se doscering på flasken). Hæld straks på glas skyllet med atamon. Luk glas med det samme.

Atamon
Er der nogle der har nogle sundere råd til konservering af syltetøj m.v. Atamon skulle ifølge nyeste viden være kræftfremkalende..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar