Søg i denne blog

søndag den 14. november 2010

Risotto a'la Christian

Vi brugte denne omgang risotto til forret - med stor succes. Opskriften er fra Jamie Olivers bog: Det er bar' mad. Så det er noget alle kan kaste sig over - man skal blot væbne sig med tålmodighed, hele tiden være over den og bruge nogle gode råvarer.

6 personer (hovedret):

1 liter hønsebouillon (vi ender næsten altid med at bruge noget mere)
1 spsk olivenolie
2 mellemstore finthakkede løg
1 stilk bladselleri (fint hakket)
Maldon seasalt og sort peber
2 fed hvidløg, fint hakket
400 g risotto ris
1 dl. Noilly Prat (vermouth)
1 håndfuld tørrede svampe opblødt i koldt vand (så de er dækket)
60 g smør
80 g friskrevet parmasanost

Til garniture:
250 g svampe (vi brugte portobello og østershatte)
3 spsk. olivenolie
1 lille håndfuld timian, plukket og hakket
1 fed hvidløg, finthakket
salt og peber
1 håndfuld persille, grofthakket
1 lille nip chilipulver
et skvæt citronsaft

En rigtig god ting er at have forberedt alle ingredienser når man går igang:

Sæt de tørrede svampe i blød.

Skær alle svampe i tynde skiver. Kom en spiseskefuld olie på en stegepande. Kom en tredijedel af svampene og et drys timian på panden når den er godt varm. Steg et minut. Tilsæt hvidløg og et nip salt. Steg et minut mere. Tilsæt perslle, et lille nip chilipulver og et skvæt citron. Tag dem af blusset når de ser gode ud.

Opvarm fonden i en gryde. Opvarm olivenolien på en sautepande, tilsæt løg, bladsilleri og et nip salt. Svits i ca. 3 minutter. Tilsæt hvidløg og ris. Skru ned for varmen. På dette tidspunkt må du IKKE vende ryggen til panden.
Mens du langsom rører hele tiden begynder du at stege risen. Den må ikke tage farve på noget tidspunkt - er temperaturen for høj - så skru ned. Risen skal holdes i bevægelse. Efter 2-3 minutter begynder den at se halvgennemsigtig ud. Tilsæt nu Noilly Prat, og bliv ved med at røre. Når vermouthen er kogt ind tilsættes de opblødte svampe og vandet fra svampene. Når det er næsten kogt ind tilsættes lidt suppe og et nip salt. Skru lidt ned for varmen. Det skal ikke buldrekoge. Hæld fond på en sløvfuld ad gangen, en efter en tl risen føles færdig.
Tag risen af blusset. Tilsæt parmesanost og smør. Sæt låg på. Lad den trække et par minutter og rør rundt.

Steg nu de sidste svampe på samme vis som den første tredjedel. Anret risottoen portionsvis, toppet med svampe og lidt friskrevet parmesan.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar